dilluns, 11 de març del 2013


Bennasar guanya el Joaquim Ruyra amb un elogi a la cultura portuguesa

La celebració del cinquantenari dels Recvll arrenca el 31 de març amb un recital de la Selvatana 

11.03.2013 | 07:11
Fotografia de grup amb els premiats dels guardons Recvll -a primera fila, d´esquerra a dreta, Garí, Duran i Yago- i els membres del jurat.
Fotografia de grup amb els premiats dels guardons Recvll -a primera fila, d´esquerra a dreta, Garí, Duran i Yago- i els membres del jurat. 
El mallorquí Sebastià Bennasar ha guanyat amb Badia de Mendinelo el premi de narració Joaquim Ruyra, inclòs dins els Premis Literaris de la Revista Recvll de Blanes, que aquest any celebren la quaranta-novena edició.
L'obra de l'autor illenc, que actualment viu a Lisboa, mostra la connexió que ha establert amb la literatura portuguesa en aquesta narració curta "de caire poètic i amb una gran estructura narrativa", segons va explicar el president del jurat dels premis literaris, Vicenç Llorca.
Ambientat al Cap Verd, el relat premiat està protagonitzat per personatges atlàntics i africans, però amb les particularitats de la personalitat illenca, i sobretot, per "llibres, paraules i biblioteques que evidencien que només la cultura ens farà sortir de la crisi", segons va explicar el propi Benassar a través d'una carta d'agraïment, ja que no va poder assistir a l'acte de lliurament dels premis que es va fer ahir a Blanes.
El premi de poesia Benet Ribas va reconèixer Extrema llum, de Joan Duran, que va definir la poesia com "paraula en tensió" en què els versos fan funambulismes entre pols oposats.
En el cas del poemari premiat, el viatge conjunt de lector i literat parteix de la foscor del laberint de l'illa de Creta i, passant per diferents elements de la física com la matèria o l'espai, desemboca en la "perfecció" de les partícules ingràvides de la llum.
En l'apartat de teatre, el premi Josep Ametller va recaure en el també mallorquí Joan Guasp per O.W. El dramaturg de Consell, que ja havia rebut el guardó anteriorment, recrea i posa en escena el món literari de l'escriptor Oscar Wilde, a qui descriu com un "humanista enamorat de la vida, de l'amistat i de la societat, però crític amb l'entorn que l'envoltava".
El jurat presidit per Llorca i integrat per Vinyet Panyella, Salvador Roca, Francesc Robert, Josep Maria Ripoll i Miquel-Lluís Muntané va escollir Hipotecar el futur, del valencià Joan Vicent Yago, com la millor peça periodística amb el premi Salvador Reynaldos.
L'article gira entorn del món de l'ensenyament, que Yago coneix perquè treballa com a docent de llengua a Suècia, i de com els joves estan perdent la capacitat d'abstracció i de viure en silenci.
Partint d'una anècdota viscuda en una sucursal bancària, l'articulista valencià reflexiona sobre "una crisi més greu que la crisi material", explica: com anem agafant por als textos i a tot allò que ens fa comprendre l'entorn per culpa d'un món excessivament carregat de pantalles que fa evolucionar l'homo sapiens cap a l'homo videns, terme encunyat pel pensador Giovanni Sartori.
Pel que fa al guardó dedicat al retrat literari, el Premi Rafel Cornellà des d'aquesta edició canvia de nom i hi afegeix el de Josep ?Abril per homenatjar el fundador dels premis Recvll mort aquest estiu.
El retrat premiat és de Joan Garí, autor de Borriana, per una peça titulada Manuel Vicent o la frase feliç. Deixeble i amic de l'escriptor valencià, Garí defineix Vicent com un "referent del periodisme valencià", que destaca especialment com a gran constructor d'oracions.
No és la primera vegada que Garí rep el Premi Rafel Cornellà, ja que ell mateix va recordar ahir durant l'acte de lliurament dels guardons, que al 1998 els Recvll ja van premiar el seu retrat literari de l'escriptor i dibuixant Andreu Alfaro, un dels "homenots valencians" que, juntament amb Manuel Vicent, mereixien deixar-ne constància, explica l'autor de Borriana.
La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, va destacar la procedència dels guardonats, la majoria de les illes Balears i del País Valencià, per assegurar que els Recvll "donen prestigi als accents" i ajuden a fer d'enllaç entre els territoris de parla catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada